U bent hier

NHG-Standaard Traumatische knieklachten herzien

Foto bewegingstest knie

4 februari, 2020

De NHG-Standaard Traumatische knieklachten is herzien. In deze herziening staat een afwachtend beleid centraal. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de huisarts kan overwegen het lichamelijk onderzoek uit te breiden met specifieke bewegingstesten om een indruk te krijgen van de mate van (in)stabiliteit van de knie. Daarnaast is een belangrijke kernboodschap dat een MRI als aanvullend onderzoek in de eerste lijn niet aanbevolen wordt.

In de NHG-Standaard Traumatische knieklachten staat een stapsgewijze benadering van traumatische knieklachten in de huisartsenpraktijk beschreven. Zo leest u wanneer u patiënten dezelfde dag voor beoordeling moet verwijzen en wanneer overleg met de orthopedisch chirurg overwogen moet worden.

Belangrijkste wijzigingen

  • Overweeg specifieke bewegingstesten toe te voegen aan het lichamelijk onderzoek om een indruk te krijgen van de mate van (in)stabiliteit van de knie.
  • Afwachtend beleid heeft de voorkeur; overweeg verwijzing naar oefen
  • therapie bij geen of onvoldoende verbetering van de klachten na 3-6 weken bij beperkingen in het dagelijkse leven, bij sport en/of werk.
  • De Ottawa knieregel heeft geen expliciete plaats meer in deze versie.De begrippen 'knie op slot' en 'slotverschijnselen' worden gebruikt conform de NOV-richtlijnen.

Kernboodschappen

  • Een groot deel van de letsels herstelt binnen enkele maanden, waarbij een afwachtend beleid gerechtvaardigd is.
  • Forse instabiliteit (links-rechtsverschil in stabiliteit) is een reden om de patiënt dezelfde dag voor beoordeling naar de orthopedisch chirurg te verwijzen.
  • MRI als aanvullend onderzoek wordt (in de eerste lijn) niet aanbevolen.
  • Er is veel onzekerheid en gebrek aan bewijs over de waarde van de diagnostische testen en behandelopties in de eerste lijn, zoals oefentherapie en het gebruik van een brace.
  • Deze NHG-Standaard berust voor een groot deel op consensus, bereikt op basis van klinische expertise.

E-learning Traumatische knieklachten

Door het volgen van de PIN Traumatische knieklachten krijgt u praktische handvatten bij anamnese en lichamelijk onderzoek bij patiënten met traumatische knieklachten. Ook leert u welke behandelingen geschikt zijn in de eerste lijn en wanneer te (overwegen om te) overleggen en/of verwijzen naar een orthopedisch chirurg. De losse PIN is voor 2 punten geaccrediteerd.

Voor NHG-leden is ook een praktische instructiefilm over lichamelijk onderzoek bij traumatische knieklachten bij volwassenen beschikbaar. Daarin wordt stap voor stap het lichamelijk onderzoek bij traumatische knieklachten van volwassenen gedemonstreerd.

Thuisarts.nl

De patiënteninformatie over traumatische knieklachten is geactualiseerd en aangevuld: